'Recent werd er beslist om het huidige Gemeentelijke Ruimtelijke Structuurplan (GRS) te herzien. De meerderheid kondigde uitdrukkelijk aan dat er geen initiatief wordt genomen voor de weekendzones. GiB vindt dat een gemiste kans en pleit in de gemeenteraad voor een alternatief', zegt Marianne Verhaert, lijsttrekker en voorzitter van GiB.

Uitdoofbeleid niet realistisch

Het wijzigen van een GRS is een intensieve procedure die niet zo snel wordt opgestart. Daarom is het essentieel deze kans optimaal te benutten. In het huidige beleid rond weekendzones wordt gekozen voor een uitdoofscenario vanaf 2029.

Dat betekent dat men nog een bijzonder woonrecht toestaat tot en met 31 december 2029. Nadien wordt de situatie voor deze bewoners, die heel wat investeringen hebben gedaan, zoals het aanleggen van nutsleidingen en wegenis, zeer onzeker,

'Wonen in het bos'

GiB is het niet eens met het voorstel dat aan de Gecoro gedaan werd. Bovendien druist het in tegen alle beloftes die de huidige meerderheid aan de weekendbewoners heeft gedaan. GiB stelt voor dat de gemeente een nieuwe basis voorziet in haar GRS namelijk "wonen in het bos"; gemeenten als Schilde deden het ons al voor.

Dat geeft de bewoners een woonrecht, waar ze al zo lang op hopen. Ze hebben dan geen onzekerheid meer maar krijgen wel voorwaarden voor wat er kan en wat niet. Stedenbouwkundig zijn er dan beperkingen zoals een maximum bouwvolume van bijvoorbeeld 900 m3. GiB bracht dit als extra punt aan op de gemeenteraad van 14 november.

Gelukkig konden de raadsleden van GiB de meerderheid overtuigen en werd het punt met grote meerderheid aanvaard. Het is nu belangrijk dat de meerderheid in het GRS het wonen in bosrijk karakter voor de weekendzones goed motiveert zodat op korte termijn een ruimtelijk uitvoeringsplan kan opgemaakt worden dat rechtszekerheid biedt aan de inwoners,' aldus de initiatiefnemers Marianne Verhaert en Martine Taelman. (pb)